نحوه ساخت پروتز پا
برای ساخت انواع پروتز پای مصنوعی به سه جلسه نیاز است:
جلسه اول: معاینه و ارزیابی
در این جلسه، پروتزیست معاینه کامل انجام میدهد و در صورت امکان، از استامپ یا باقیمانده اندام قالبگیری میکند. همچنین، تمام نکات مهم و مراقبتهای بعد از قطع عضو به فرد ارائه میشود تا برای دریافت پای مصنوعی آماده شود.
جلسه دوم: پرو و تنظیمات
در این جلسه، پروتزیست پروتز پا را به فرد ارائه میدهد و تمرین راه رفتن با پروتز آغاز میشود. همچنین، راستای پای مصنوعی با توجه به راه رفتن فرد تنظیم میشود.
جلسه سوم: تحویل نهایی
در این جلسه، پروتز پای نهایی به فرد تحویل داده میشود. پس از این مراحل، نیاز است که فرد قطع عضو هر سه تا شش ماه یکبار برای بازدیدهای دورهای و بررسی مجدد نحوه راه رفتن و تنظیمات احتمالی به مرکز ساخت پروتز پا مراجعه کند.
مراحل دریافت پروتز پا
قالبگیری و اصلاح قالب
پس از معاینات لازم، قالبگیری از استامپ انجام میشود. سپس، پروتزیست قالب را اصلاح میکند تا قسمتهایی که توانایی تحمل وزن را دارند، وزنگیری کنند و از نقاط استخوانی و حساس وزن و فشار برداشته شود.
ساخت سوکت
پس از اصلاح قالب، نوبت به ساخت سوکت میرسد. در این فرآیند، با استفاده از مواد مخصوص، کامپوزیتی روی قالب استامپ فرد ساخته میشود که باقیمانده اندام درون آن قرار میگیرد. سوکت مهمترین قطعه در تمام انواع پروتزهای پا است، زیرا در تماس مستقیم با استامپ بوده و به نوعی رابط بین استامپ و کل پروتز میباشد.
چک سوکت و تمرین
سوکت اولیه را چک سوکت یا سوکت موقتی میگویند. در مراجعه بعدی به خانه پروتز، سوکت موقتی به همراه سایر قطعات مانند پنجه پروتزی روی استامپ فرد فیت میشود و تمرین فرد با پای پروتزی آغاز میشود. پروتزیست تنظیمات پروتزی مانند تنظیمات قد، راستا و زوایای مناسب برای راه رفتن را نیز انجام میدهد.
آموزش و تمرین
نحوه استفاده صحیح از پروتز پا آموزش داده میشود. در خانه پروتز، امکانات مختلفی برای آموزش راه رفتن و تمرین افراد قطع عضو وجود دارد و افراد میتوانند تحت نظر پروتزیست به خوبی به تمرین و یادگیری استفاده درست از پروتز پای خود بپردازند. پس از تمرین و آموزشهای لازم، فرد پروتز پای خود را با سوکت موقتی برای تمرین بیشتر راه رفتن در محیط کار و زندگی تحویل میگیرد.
کاهش حجم استامپ
در طول دوره تمرین با سوکت موقتی، حجم استامپ به تدریج کاهش پیدا میکند و به حجم نهایی و ثابت خود نزدیکتر میشود. دوره تمرین با سوکت موقتی تا زمانی ادامه پیدا میکند که استامپ به حجم ثابتی رسیده باشد.
دریافت سوکت نهایی
بعد از این مرحله، فرد با مراجعه مجدد به خانه پروتز، سوکت جدید و نهایی خود را طبق تغییراتی که در طول دوره تمرین داشته است، دریافت میکند. به این ترتیب، پروتزی که برای فرد ساخته میشود از لحاظ فیت و ثبات در بهترین شرایط قرار میگیرد.
مشکلات و تنظیمات بعدی
بعد از تحویل نهایی پروتز پا، هر زمانی که فرد با پروتز خود مشکل مواجه شد، میتواند با مراجعه به خانه پروتز این مشکل را مرتفع سازد.
نوع قطعات استفاده شده
بسته به سطح قطع عضو، قطعات مختلفی نیاز است. برای مثال، برای فردی که از زیر زانو قطع عضو شده، قطعات اصلی شامل لاینر، قفل پروتز، اتصالات و پنجه پروتز هستند. اگر فرد قطع عضو بالای زانو یا روی زانو باشد، قطعه مفصل زانو نیز به این قطعات اضافه میشود.
خوشبختانه قطعات پروتزی تنوع بسیار زیادی دارند که توسط برندها و شرکتهای مختلفی در طراحیها و کاربردهای متفاوتی ساخته میشوند. پروتزیست علاوه بر انتخاب بهترین قطعات برای پروتز پا، باید تسلط کافی روی عملکرد قطعات و تنظیمات آنها نیز داشته باشد. در خانه پروتز، برای هر فرد با توجه به شرایط موجود، بهترین قطعات انتخاب میشود تا فرد قطع عضو بهترین عملکرد و مطلوبترین نتیجه را به دست آورد.