دست مصنوعی جایگزین قسمتی یا ناحیه ای اندام فوقانی فرد می شود که می تواند در فعالیت های روزانه به فرد قطع عضو کمک کرده و در انجام کارها مستقل شود.
چیزی که در مورد پروتز دست یا دست مصنوعی مطرح می شود این است که فرد از دست مصنوعی چه انتظاری دارد و برای چه کاری می خواهد از دست مصنوعی استفاده کند.
معمولا افرادی که دچار قطع عضو از ناحیه دست می شوند تمایلی برای دریافت پروتز دست را ندارند اما بهتر است در اینجا شناخت بیشتر در مورد پروتز های دست به اورید تا با انواع دست مصنوعی و عملکردهای آنها دقیق تر آشنا شوید.
دست مصنوعی با توجه به عملکردهای از دست رفته در حین قطع عضو طراحی می شود تا بیشترین بازگشت عملکرد را برای فرد قطع عضو ایجاد کند. در ادامه مواردی که نیازاست در مورد پروتزهای دست بدانید بررسی می شود.
همانطور که گفته شد بسته به انتظاری که فرد از دست مصنوعی دارد، نوع آن مشخص می شود.
پروتز های دست در انواع کلی به دو دسته پروتز های مکانیکی و پروتز های مایوالکتریک یا اصطلاحا هوشمند دسته بندی می شوند.
به دلیل وجود حرکات های بسیار جزئی در انگشتان دست انواع مختلفی از پروتز های دست با پنجه های مختلف وجود دارد اما نکته مهم اینجاست که هیچ کدام نمی توانند دقیقا تمام حرکات ظریف و جزئی انگشتان طبیعی دست را انجام دهند و بنابر نیاز فرد این پنجه ها می تواند تغییر کنند برای اطلاع بیشتر از این نوع دست های مصنوعی که عموما دست مصنوعی مکانیکی خوانده می شوند به صفحه زیر مراجعه کنید.
اما در دست های مصنوعی هوشمند تا حدودی سعی شده حتی حرکات ظریف و جزئی دست نیز شبیه سازی شوند که این مسئله هنوز در مرحله تحقیقات و مطالعه بیشتر است اما نمونه هایی از دست های هوشمند وجود دارد برای اطلاع کامل از نحوه عملکرد انهاو همینطور قطعات انها می توانید به صفحه زیر مراجعه کنید.
اما پروتز های دست مانند پروتز های پا نیز بر اساس ناحیه قطع عضو به انواع مختلفی تقسیم می شوند که به ترتیب ناحیه قطع عضو بصورت زیر هستند.
شما می توانید با کلیک روی هر یک از انواع پروتز های دست صفحه اختصاصی آن منتقل شوید و اطلاعات بیشتری از آن را کسب نمایید.
- پروتز قطع عضو از شانه
- پروتز قطع عضو بالای آرنج
- پروتز قطع عضو از آرنج
- پروتز قطع عضو زیر آرنج
- پروتز قطع عضو از مفصل مچ دست
مزیت دست های مصنوعی این است که اعتماد بنفس را بعد از قطع عضو در انجام کار به فرد برمیگرداند و استقلال بیشتری در انجام کارها پیدا می کند.
در ادامه ویدیو هایی را از استفاده افراد از دست مصنوعی اشان را مشاهده می کنید.
**برای دریافت مشاوره رایگان و بررسی شرایط فرد برای دریافت پروتز با پروتز ساز تماس بگیرید**
پروتز دست (دست مصنوعی) چگونه کار می کند؟
یک پروتز دست از اجزای مختلفی ساخته می شود که شامل سوکت، سیستم تعلیق، سیستم کنترل و پنجه دست مصنوعی می باشد.
سوکت
این بخش با قالب گیری از استامپ (باقیمانده عضو قطع شده) فرد و با توجه به شرایط بدنی و سطح قطع عضو ساخته می شود و مهمترین بخش پروتز دست به حساب می آید. سوکت پروتز اتصال دهنده عضو قطع شده به سایر اجزای پروتز است و باید به گونه ای ساخته شود که فیت مناسب و دقیق داشته باشد و در عین حال از راحتی و عملکرد مناسبی برخوردار باشد.
سیستم تعلیق
به روشی که به وسیله ان پروتز دست روی استامپ نگه داشته می شود تعلیق می گویند. انواع مختلفی از روش های تعلیق وجود دارد که با توجه به شرایط و سطح قطع عضو روش تعلیق مناسب برای فرد انتخاب می شود. از جمله روش های تعلیق می توان به تعلیق اناتومیک، تعلیق با استفاده از لاینر و قفل و تعلیق با استفاده از بانداژ را نام برد.
سیستم کنترل
سیستم کنترل پروتز دست به مکانیزمی گفته می شود که فرد قطع عضو با استفاده از آن پروتز را کنترل می کند که در نهایت باعث ایجاد عملکرد در پروتز می شود. بعنوان مثال در پروتزهای مایوالکتریک (پروتز دست هوشمند) کنترل پروتز از طریق سیگنال های عضلات استامپ می باشد که این سیگنال ها توسط سنسورهای قرار داده شده روی پوست جمع آوری شده و به حرکت در پروتز تبدیل می شود و یا در پروتز های مکانیکی کنترل پروتز از طریق بانداژ انجام شده روی بدن فرد فراهم می شود که در این سیستم کنترل فرد قطع عضو با ایجاد کشش در کابل بانداژ باعث باز و بسته شدن و ایجاد عملکرد در دست مصنوعی می شود.
شرایط دریافت دست مصنوعی چیست؟
برای دریافت پروتز دست در ابتدا نیاز است شرایط فرد از لحاظ وجود معیارهای لازم برای دریافت پروتز بررسی شود.
پس از مراجعه فرد به مراکز ارتوز و پروتز متخصص پروتز شرایط فرد بر اساس سوالات زیر ارزیابی می کند:
- آیا بافت نرم کافی در انتهای استامپ وجود دارد؟
- آیا در استامپ درد وجود دارد؟ و در صورت وجود درد میزان درد چقدر است؟
- وضعیت پوست روی استامپ چگونه است؟
- دامنه حرکتی استامپ چقدر است؟
- آیا دست مقابل سالم و کاملاً کارآمد است؟
- سطح فعالیت شما قبل از قطع عضو چقدر بود؟
- هدف شما از دریافت پروتز دست چیست؟
**برای دریافت مشاوره رایگان و بررسی شرایط فرد برای دریافت پروتز با پروتز ساز تماس بگیرید**
قیمت دست مصنوعی چقدر است؟
هزینه دست مصنوعی با توجه به سطح قطع عضو، نوع پروتز دست و قطعات بکار رفته در ساخت پروتز تعیین می شود. به عنوان مثال پروتز های مایوالکتریک به دلیل پیچیدگی بالای قطعات و طولانی تر بودن ساخت پروتز بیشترین هزینه را دارند در حالیکه پروتزهای زیبایی قطعات ساده تر و مراحل ساخت کمتری دارند و به همین دلیل هزینه آنها پایین تر می باشد.
در حال حاضر (سال 1402) برای تهیه یک دست مایوالکتریک برای قطع عضو زیر آرنج هزینه ای بین 300 میلیون تا 800 میلیون تومان نیاز است. این هزینه برای پروتزهای مکانیکی زیر آرنج محدوده ای بین 50 تا 80 میلیون و برای پروتزهای زیبایی محدوده ای بین 40 تا 60 میلیون تومان می باشد. ما در پروتز ساز با توجه به شرایط فرد قطع عضو گزینه های مناسب پروتز را در اختیار فرد قرار می دهیم تا بر اساس هزینه ای که برای دریافت پروتز در نظر گرفته اند، تصمیم گیری آگاهانه ای در مورد پروتز دریافتی خود داشته باشند.
اهمیت توانبخشی بعد از قطع عضو دست
روند توانبخشی پس از قطع عضو برای هر فرد متفاوت است.
پس از بهبود زخم های ناشی از جراحی قطع عضو و کشیدن بخیه ها مراحل اماده سازی استامپ برای دریافت پروتز شروع می شود. در ابتدا فرد باید به روش صحیح استامپ خود را با استفاده ازباند کشی بانداژ نماید. به این وسیله التهاب استامپ کاهش پیدا کرده و برای دریافت پروتز آماده می شود. همچنین فرد باید نسبت به تقویت عضلات استامپ و حفظ دامنه حرکتی مفاصل بالاتر از محل قطع عضو از طریق فیزیوتراپی اقدام کند. پس از بهبود زخم ها و برطرف شدن التهاب اولیه و شدید بعد از قطع عضو، فرد قطع عضو می تواند برای دریافت پروتز اقدام کند.
پروتزساز، مرکز تخصصی ساخت انواع پروتز، آماده ارائه خدمات تخصصی ساخت پروتزهای اندام فوقانی برای افراد قطع عضو می باشد و با بهره گیری از بروزترین روش ها و قطعات مورد استفاده در ساخت پروتز سعی در جلب رضایت و ایجاد عملکرد حداکثری برای افراد قطع عضو دارد.